A mesterséges intelligencia segítségével számos, már alapjában véve is hasznos technológiát még hatékonyabbá tehetünk. Ennek ékes példája a most bemutatásra kerülő újdonság, amivel a raktári és ipari logisztikában előforduló balesetek és káresetek száma tovább csökkenthető.

A SafeViewAI egy mesterséges intelligenciával működő, aktív és passzív módban is beköthető kamera rendszer, amely lehetővé teszi a targoncavezetők számára, hogy a holttereket vagy a nehezen belátható területeket a vezetőfülkében elhelyezett HD monitoron ellenőrizzék.

Az ipari és logisztikai tevékenységekben a raktárak döntő szerepet játszanak az áruk mozgatásában és kezelésében. Ezeken az általában zsúfolt helyeken, ahol a munka gyakran rohamos tempóban folyik, könnyen adódhatnak olyan helyzetek, amelyek veszélyeztetik a dolgozók biztonságát. Az egyik fő kockázati tényező a targoncavezetők korlátozott látásviszonya. A rakományok emelésére és szállítására használt nehéz járművek olyan környezeti körülmények között működnek, ahol a vezető látóterét akadályok korlátozzák.

Vegyük végig, milyen gyakori következményei vannak a rossz látási viszonyoknak a raktári logisztikában:

 

1. Más járművekkel való ütközések: anyagi károkat, súlyos sérüléseket vagy akár halálos baleseteket is okozhatnak.

2. Gyalogosbalesetek: az egyik legnagyobb biztonsági kockázat egy raktárakban. Elsősorban a vezető rossz látási viszonyaiból eredően fordul elő, de a váratlanul megjelenő gyalogos is okozhatja.

3. Leeső rakomány: a rossz látási viszonyok megnehezíthetik a targoncavezetők számára a rakományok pontos kezelését, ami növeli az ütközések és az áruk földre csúszásának kockázatát.

4. Áru károsodás: a kezelés során bekövetkező ütközések és balesetek a rakományok károsodását is okozhatják, ami a vállalat számára pénzügyi veszteségeket okozhat.

5. Szerkezeti balesetek: a korlátozott látási viszonyok a targoncák által okozott szerkezetkárosodáshoz is vezethetnek. A raktárban a polcokkal, falakkal vagy teherhordó oszlopokkal való ütközések mind pénzügyi veszteségekhez, mind a közelben elhaladó gyalogosok veszélyeztetéséhez is vezethetnek.

6. Stressz és fáradtság: A targoncavezetőknek gyakran erősen kell koncentrálniuk, hogy jobban lássanak, vagy kényelmetlen testhelyzeteket kell felvenniük a jobb láthatóság érdekében, ami fizikai és mentális stresszhez vezethet.

A raktárakban jellemzően előforduló balesetekkel részletesebben foglakoztunk korábbi bejegyzésünkben.

 

Hogyan működik a SafeViewAI?

 

A SafeViewAI mélytanulási technológiát alkalmaz a gazdagép körül tartózkodó emberek és/vagy targoncák és járművek észlelésére, illetve felismerésére.

A hagyományos kamerandszerekkel összehasonlítva ez a technológia képes tanulni és finomítani az akadályfelismerést, ami folyamatos fejlődés, és a SafeViewAI-t egy egyre jobb teljesítményű termékké teszi.

A kamerák mind a jármű hátuljára, mind az elejére és oldalára felszerelhetők, lehetővé téve a jármű mind a 4 oldalának jelzését és lefedettségét.

A rendszer beállítható passzív üzemmódban, amely lehetővé teszi a kamera által lefedett területek megjelenítését, és fokozatosan hangosabb hangot ad ki, ha embereket vagy járműveket észlel az útjában, de önmaga nem befolyásolja a jármű mozgását, ezt a sofőrre bízza. Beállítható aktív üzemmódban, amely kiegészül a jármű fokozatos lassításának funkciójával, egészen a lehetséges megállásig (műszaki ellenőrzés függvényében).

A SafeViewAI moduláris felépítésű: az akár 4 kamera használatának és a monitor által biztosított több egyidejű betekintési funkciónak köszönhetően a rendszer az alkalmazási igények széles köréhez alkalmazkodik.

Az aktív működési opcióval 3 érzékelési zónát állíthat be, amelyek alakja, távolsága és/vagy a jármű beavatkozási logikája tekintetében konfigurálhatók.

Végül, de nem utolsósorban a SafeViewAI képes a munkakörnyezetben elhelyezett jelzések érzékelésére. Ha a nagy kockázatú zónákban elhelyezett jeleket észlel, a targonca lassító és/vagy megállító funkciói aktiválódnak (ha a SafeViewAI aktív üzemmódban van konfigurálva).

 

Alkatrészek

 

A SafeViewAI kamera rendszer következő elemeket tartalmazza:

 

Kamera: kompakt mérettel rendelkezik, ipari szintű felhasználásra lett kialakítva. (Az időjárási és alkalmazási körülményekhez is jól alkalmazkodik). Széles látószög és a magas felbontás jellemzi.

Monitor: felbontásának, fényerejének, kontrasztjának és betekintési szögének köszönhetően magas szintű vizuális élményt nyújt. A fémvázas konstrukció és a magas IP fokozat maximalizálja a megbízhatóságot minden körülmények között.

Kábelkészlet: tartalmazza az összes kábelköteget, modulárisan és egymáshoz kapcsolhatóan is. Az öntött, vízálló kör alakú csatlakozókkal ellátott konstrukció maximálisan egyszerű telepítést és hosszú távú megbízhatóságot biztosít, még nehéz körülmények között is.

 

Forrás: https://sis-safety.com/