Bármely ipari ágazatról legyen szó, ahol az előállított terméket nagy mennyiségben raktározni és szállítani kell, ott kiemelt jelentőségű szempont a balesetvédelem. Egy elkerülhető targonca vagy egyéb raktári baleset nem csak anyagi veszteséggel, hanem akár súlyos személyi sérülésekkel járhat. Ezek megelőzésére napjainkban a klasszikus eszközök mellett már modernebb és hatékonyabb alternatívák is elérhetőek. Ilyen a SIS ütközésvédelmi rendszer vagy az AX System, ezeket írásunkban részletesebben bemutatjuk.

 

Milyen balesetek fordulnak elő egy raktárban?

 

Napjainkban raktári balesetek túlnyomó többsége a targoncákkal összefüggésben történik. A szerencsétlenségek 25%-a borulásos, 27%-a rakodás közben fordul elő. 29%-ban egy személy elgázolásával jár. A zuhanásos balesetek 7%-ot tesznek ki, 4%-uk egy eszköz javítása közben esik meg. A fentiekbe nem besorolható egyéb esetek 8%-ot tesznek ki. Ebből könnyen kiolvasható, hogy az esetek nagy többségében személyi sérülések is történnek, akár végzetes kimenetellel.A gázolásos balesetekről további statisztikák állnak rendelkezésre, amelyekből megtudhatjuk, milyen haladási irányból bekövetkező ütközésből következnek azok be. Ezek segítenek következtetni, hogy milyen szituációk járnak potenciálisan a legnagyobb rizikóval a raktári gyalogosvédelem szempontjából. E szerint a legtöbb ipari járműves gázolás előremenetben (41%) fordul elő, míg 31%-uk hátramenetben. 16%-ban nem ismert az ütközés iránya, 9%-nál vezető nélküli eszköz okozza a balesetet. 3% pedig a fordulás közben esik meg.

 

A raktári ütközésvédelem klasszikusan elterjedt módszerei

 

Az elmúlt évek statisztikái alapján a raktárakban történt halálos balesetek száma csúcsokat döntöget, ezért mindenképpen megfontolandó a jelenleg legelterjedtebb gyalogosvédelmi rendszerek újragondolása. De mik is a klasszikus módszerek?

Ipari parabolikus tükör
Ezek a kihelyezett domború tükrök nem csak a szemből, hanem az oldalirányból érkező forgalmat is tükrözik. Azonban mindezt kis felületen és erősen torzítva. Ez egy olyan forgalmi szituációban, amikor akár a másodperc vagy annak törtrésze is számíthat a baj elkerülésében, nem túl előnyös, hiszen hosszú időbe telhet, amíg a közlekedő felismeri az esetleges veszélyt.
Ipari fényekkel felszerelt jármű
A figyelemfelkeltő fénnyel ellátott eszközök messzebbről és jobban láthatóvá teszik a targoncát. Azonban a jármű takarásból történő hirtelen felbukkanása vagy hátulról való érkezés esetén hatástalan lehet.

 

SIS és AX rendszerek

 

A már említett modernebb alternatívák nem csak balesetvédelmet erősítik, de termelékenyebbé is teszik a munkavégzést.

 

SIS ütközéselhárítók

A SIS ( Safety Improvement System) egy ultrahangos technológiát használó szenzor rendszer. Targoncára és egyéb ipari járműre szerelve a közvetlen közelben felbukkanó akadályokra figyelmeztet, illetve akár megakadályozza az ütközést. Az érzékelők Két típusa létezik:

Passzív SIS rendszer
Jelzőfénnyel és figyelmeztető hanggal egyaránt jelzi a közeledő akadályt. Ha tiszta a terep, akkor zöld fényt lát a vezető és nincs hangjelzés. Ha a közelben akadály tűnik fel, akkor sárga fénnyel jelez, amit alacsony frekvenciájú hang kísér. Ütközésveszélyes közelségben pedig vörös fénnyel és magas frekvenciájú hanggal riasztja a jármű sofőrjét.
A passzív SIS rendszer esetében az ultrahangos érzékelők csak figyelmeztetnek, de a jármű mindvégig a vezető irányítása alatt marad. Az ő döntése, hogy figyelembe veszi-e a jelzést vagy sem.

Aktív SIS rendszer
A passzív változathoz hasonlóan fényjelzéssel visszajelzi az esetleges közelben lévő akadályt. Ezen felül pedig bizonyos esetekben automatikusan lelassítja vagy megállítja a mozgásban lévő targoncát vagy egyéb vele felszerelt ipari járművet.
Így ha nincs semmi körülöttünk, zölden jelez hangjelzés nélkül. Ha közeledünk egy személy vagy tereptárgy felé, akkor sárgán világít és ezzel párhuzamosan hátramenetben automatikusan lelassítja a járművet. Közelgő ütközéskor pedig vörös fénnyel világít, hangjelzést is ad és automatikusan megáll.

A SIS rendszerekről bővebben ITT olvashat.

 

AX SYSTEM

A targonca ütközésvédelem és az egyéb ipari járművek biztonságos és gyors raktári közlekedésének leghatékonyabb segítője. A raktár forgalmas, ebből kifolyólag potenciálisan veszélyes kereszteződéseiben elhelyezett kamera rendszer. Gépi látás segítségével elemzi a forgalmat, a veszélyhelyzeteket felismeri és előre jelzi, hogy azok időben elkerülhetőek legyenek. Ennek köszönhetően, biztonságosabbá és magabiztosabbá válik a raktári árumozgatás. Ez nem csak a balesetvédelmi szempontból nagy előny. Ennek köszönhetően gyorsabbá válik a raktár működése.

Mi az a gépi látás?
Mozgókép alapú adatgyűjtést és annak kiértékelését takarja a fogalom. A kamerák által szerzett információkat nagy sebességgel kiértékeli a rendszer és algoritmusa segítségével előre jelzi a balesetveszélyes szituációkat. Ezt a technológiát használják többek között az önvezető autók helyzetelemzésénél.

Sokoldalúság
Az AX SYSTEM egy sokoldalú rendszer, igényeknek megfelelően testreszabható. Ezért az ütközésvédelem mellett automatizált forgalomirányítási, átkelő szabályzási vagy akár kapu vezérlési feladatokat is elláthat. Mindezek a modulok a legkülönbözőbb módon kombinálhatók.

Az AX SYSTEM-ről Bővebben ITT olvashat.

 

Összegzés

 

Írásunkban áttekintettük a raktárban történő balesetek és káresetek legfőbb okait. A statisztikák azt mutatják, hogy a megelőzés terén a raktári ütközésvédelem az egyik terület, amire a legnagyobb hangsúlyt érdemes fektetni. Az erre nyújtott innovatív megoldások, mint a SIS ütközéselhárító rendszerek vagy az AX SYSTEM nem csak személyi sérülések és az anyagi károk megelőzésében jeleskednek, hanem gyorsabbá és termelékenyebbé teszik a munkát.