A címben idézett mondat Dejan Janicijevic-től , a Philip Morris Operation szerbiai üzemének logisztikai igazgatóhelyettesétől származik. 

A Philip Morris, a dohányiparban vezető szerepet betöltő amerikai vállalat, közismert márkája a Marlboro. A cég operatív központja a svájci Lausanne-ban található, de a fő irodája továbbra is az Egyesült Államokban, New Yorkban van. A multinacionális vállalatnak a világ minden táján vannak termelési telephelyei, ezek közül a szerbiai Nišben található üzem flottakezelés optimalizálása érdekében keresett megoldást a targoncák által okozott munkahelyi balesetek csökkentésére. A SIS Safe&Stop rendszerére esett a választásuk.

A niši üzem az egyik legmodernebb a Philips Morris International globális hálózatában. A több mint 50.000 négyzetméteres termelési terület mintegy 900 embert foglalkoztat, beleértve az irodai és a termelési munkaerőt is.

A SIS Safe&Stop

 

A Philip Morris-Serbia az összes targoncára, összesen 25 db STILL RX20 típusú gépre telepítette a SIS Safe&Stop rendszert. Az RX20-as modell egy legújabb generációs targonca, amely a STILL legkelendőbb elektromos targoncái közül a felső kategóriába tartozik.

Amikor a Safe&Stop a jármű visszapillantó tükrén elhelyezett ultrahangos érzékelőnek köszönhetően akadályt észlel a hatótávolságon belül, azonnal figyelmezteti a kezelőt fény- és hangjelzésekkel a fülkében elhelyezett kijelzőn, miközben aktiválja az automatikus lassító rendszert a targonca teljes megállásáig, így elkerülve mindenféle ütközést.

Lehetőség van a készülék beállításainak személyre szabására, valamint a lassítási és blokkolási távolságok testre szabására, sőt az oldalérzékelők aktiválásának/nem aktiválásának kiválasztására is.

 

SIS safe&stop rendszerével felszerelt STILL targonca

A Niš PMI üzemében használt targoncák között megtalálható a villás és a markolókkal és forgókkal ellátott, többszörösen hozzáférhető változat is. /Forrás: sis-safety.com/

 

A SIS rendszerek európai forgalmazójának Still partnere, Dušan Petković beszélgetett Dejan Janicijevic úrral, a PMI logisztikai igazgatóhelyettesével. Dušan megkérdezte tőle, hogy milyen tapasztalatokat szerzett az ütközésgátló rendszerrel kapcsolatban.

K: Milyen problémája volt a SIS Safe&Stop használata előtt?

V: Multinacionális vállalatunk mindig is komolyan vette a munkahelyi balesetek megelőzését, különösen, ha a munkavállalók biztonságáról van szó.

Raktárainkban a targoncák intenzív forgalma miatt rendkívül nehéz a termelési kapacitás optimalizálása. A forgalmi probléma megoldása érdekében új intézkedésekre volt szükség, hogy mind a munkavállalót, mind magukat a targoncákat megóvjuk a balesetektől.

K: Mikor döntöttek úgy, hogy kipróbálják a SIS Safe&Stopot, és mi vezetett erre a döntésre?

V: A Lift Truck Co. közel két évtizede megbízható villás targoncaszállítónk, és amint felajánlották nekünk, hogy a biztonság növelése érdekében felszerelhetjük az egyik járművünket egy SIS Safe&Stop rendszerrel, azonnal elfogadtuk a felkérést.

Mondanom sem kell, hogy a targoncavezetőknek időbe telt, amíg megszokták a rendszert, ennek ellenére azonnal meggyőződtünk a megoldás hatékonyságáról, ezért úgy döntöttünk, hogy a vállalat összes első targoncáján bevezetjük.

Still targonca hátuljára felszerelt SIS ütközésvédelmi rendszer.

/Forrás: sis-safety.com/

 

K: Összességében sikeresnek tartja a SIS Safe&Stop rendszer bevezetését? Miért?

V: Igen, annak gondolom. Sikerült optimális megoldást találnunk a targoncáink számára, különösen a nagy forgalmú területeken, ahol most már zökkenőmentesebb a targoncák forgalma egy biztonságosabb környezetben.

Annyira elégedettek voltunk a SIS Safe&Stop rendszer megoldásával, hogy az gyorsan a targoncáink standard ütközéselkerülő rendszerévé vált, és a kínálat szerves részévé vált minden új járműnél, amelyet a flottánkba felveszünk.

K: Úgy véli, hogy a SIS Safe&Stop rendszerrel kitűzött eredeti célját elérte?

V: A fő célunk az volt, hogy a biztonság javítása mellett hozzáadott értéket teremtsünk logisztikai folyamatainkhoz. Igen, a SIS Safe&Stop rendszernek köszönhetően sikerült elérnünk. Úgy gondoljuk, hogy jobbá és biztonságosabbá tettük a munkakörnyezetet, és ennek eredményeként még a munkavállalóink elégedettsége is nőtt.

Ugyanúgy törődünk a dolgozók biztonságával és elégedettségével, akikre nagyon büszkék vagyunk, mint ahogy az egész Philip Morris csoport is az.

K: Tudna néhány statisztikai adatot mondani a SIS Safe&Stop rendszer segítségével elért javulásról?

V: A SIS Safe&Stop bevezetése óta nem volt munkahelyi balesetünk, és a targoncakárok javítási költségei 20-25%-kal csökkentek.

 

 

A SIS Safe&Stop rendszerét megtalálja kínálatunkban:

 

SAFE&STOP hátsó ütközéselhárító rendszer

Felmerülő kérdésével keresse bizalommal értékesítő kollégánkat!

 

Kapcsolat

A cikket a Prominens Kft. beszállító partnerétől vettük át. Forrás: sis-safety.com